Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzegł, że w partii boczku wędzonego została wykryta bakteria Listeria monocytogenes. Spożycie produktu może doprowadzić do listeriozy, groźnej choroby zakaźnej.
Z komunikatu GIS-u wynika, że producent natychmiast po otrzymaniu informacji o bakterii podjął odpowiednie działania, zgodne z ustalonymi wcześniej procedurami zakładowymi. Dodatkowo, firma zdołała już zidentyfikować odbiorców skażonego produktu.
– Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności – przekazała Państwowa Inspekcja Sanitarna, która cały czas monitoruje proces wycofywania produktu z obrotu.
Listerioza groźną chorobą zakaźną
Ewentualne spożycie zanieczyszczonej żywności bez uprzedniej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia listeriozą. Jeśli tylko po zjedzeniu boczku lub innego produktu pojawią się objawy, jak najszybciej należy zgłosić się do lekarza.
Listerioza jest bardzo poważną chorobą zakaźną, która w konsekwencji może wywołać sporo groźnych dla zdrowia powikłań. GIS przypomniał jednocześnie o ostrożności i unikania spożywania produktów, które mogą pochodzić z podejrzanej partii.