Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego, ale bez słodzików, spulchniaczy czy innych podejrzanych dodatków. Decydując się na uproszczone ciasto miodowe, idziesz w najlepszym możliwym kierunku. Jest łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjny miodownik przekładany kremem. Jeśli klasyczny przepis na ten specjał cię przerasta, mamy dla ciebie niezłą opcję. Zrób prościutkie ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz. Ono zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Będzie hitem na świątecznym stole.
Wiele osób utożsamia miodownik z warstwowym wypiekiem przekładanym słodkim kremem. Ale miodownikiem można nazwać też ciasto, do którego dodano miód. Przepis na uwielbiany świąteczny placek uprościła Ewa Wachowicz. Tym samym kucharka udowadnia, że w kuchni można iść na łatwiznę, przy okazji nic nie tracąc. Jej miodownik czaruje wyglądem i smakiem.
Przepis Ewy Wachowicz na miodownik
Składniki:
200 g mąki,
150 g cukru,
4 jajka,
4 łyżki miodu,
150 g masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka przyprawy do piernika,
20 g kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
300 g bakalii (np. żurawina, orzechy).
Wykonanie:
Jajka z obydwoma cukrami ubijamy na sztywną masę – robimy to nad naczyniem z gorącą wodą.
Bezpośrednio do nich przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao oraz przyprawą do piernika, mieszamy na aksamitną masę. Wlewamy płynne masło z miodem, znów mieszamy.
W tym momencie wrzucamy ulubione bakalie, ale wcześniej siekamy je nożem (orzechy możemy podprażyć w piekarniku).
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temp. 180°C przez 60 minut.