Barszcz czerwony to popularna zupa z buraków tradycyjnie podawana na Wigilię. Ma wyjątkowy smak, aromat i kolor – rubinowy jest najbardziej pożądany przez kucharzy, jak i koneserów. Gotując zupę, uważaj, żeby nie wyblakła. Wtedy będzie nieapetyczna. Na szczęście pewien sok sprawi, że danie wigilijne zabłyśnie czerwienią i będzie klarowne. Wcale nie chodzi o sok z cytryny.
Barszcz traci kolor. Dlaczego tak się dzieje?
Kolor barszczyku zależy w głównej mierze od betainy. To barwnik obecny w burakach, który jest niestabilny i niektóre czynniki (np. długie gotowanie, zbyt wysoka temperatura) mogą go zniszczyć. Wtedy zupa traci ładny odcień i nie wygląda najlepiej na talerzu. Należy gotować ją tyle czasu, ile podano w przepisie. Potem należy wyłączyć ogień. Barszcz musi się gotować na małej mocy ognia (ma „mrugać”, a nie bulgotać). Kiedy buraki zmiękną, zupa jest w porządku.
Sekretem perfekcyjnego koloru barszczu czerwonego jest sok z czarnej porzeczki.
Wystarczy go dodać do zupy pod koniec gotowania. Zachowa ona piękny odcień i będzie smaczniejsza.
Przepis na barszcz czerwony
Składniki:
» 2 l barszczu czerwonego,
» 3 goździki,
» 1 łyżeczka majeranku,
» 1 ząbek czosnku,
» 2 liście laurowe,
» pieprz i sól,
» 3 sztuki ziela angielskiego.
» 250 ml soku z czarnej porzeczki (ok. 1 szklanka).
Przygotowanie:
Do sporego garnka przelewamy barszcz i podgrzewamy go na niewielkim gazie, pilnując by, się nie zagotował. Dodajemy do niego goździki, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, a także pieprz i sól do smaku. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 3 godz., aby nabrał mocy.
Zupę przecedzamy przez sitko i znów powoli podgrzewamy. Gdy będzie ciepły, dodajemy do niego sok porzeczkowy. Świąteczny barszcz jest gotowy do podania. Będzie wyśmienicie smakować z domowymi uszkami.
Polecamy też przepis na tradycyjną kutię.