Smażony boczek może być jeszcze lepszy. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik. Zyska chrupkość i smak, o jakim nawet nie marzyłeś. Dzięki temu zagra pierwsze skrzypce w twojej porannej jajecznicy, zupie krem czy sałatce warzywnej. Odkryj sekret idealnego boczku.
Boczek jest produktem pozyskiwanym z brzusznej i bocznej części półtuszy wieprzowej. Składa się w głównej mierze z tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Boczek nie jest produktem rekomendowanym przez dietetyków. Zawiera mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie może przyczynić się do rozwoju miażdżycy czy chorób serca. Oprócz tłuszczu boczek zawiera białko, witaminy i składniki mineralne (np. żelazo). Można go jeść, ale z umiarem.
Jak podkręcić smak i aromat boczku?
Wystarczy, że dodasz do smażonego boczku trochę masła. Wtedy uzyskasz karmelizowaną skórkę, pożądaną przez każdego smakosza. Wędlina będzie chrupka z zewnątrz, natomiast jej wnętrze pozostanie soczyste.
Jak przyrządzić boczek z dodatkiem masła?
W pierwszej kolejności pokrój boczek w plastry lub kostkę. Na suchej patelni rozgrzej masło, przełóż wędlinę, smaż na średnim gazie, aż nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj do niej czarny pieprz i sól według uznania.
Do jakich potraw pasuje smażony boczek?
▫︎ Omlet,
▫︎ Jajecznica,
▫︎ Pizza,
▫︎ Sosy do makaronu (np. carbonara),
▫︎ Sałatki,
▫︎ Kanapki,
▫︎ Zupy krem (np. serowa, cebulowa),
▫︎ Żurek,
▫︎ Pierogi,
▫︎ Zapiekanki.
Jak przyrządzić chrupiący boczek w inny sposób? Wymień patelnię na piekarnik
Wędlinę pokrój w plastry i umieść na blasze wyścielonej pergaminem. Pomiędzy kawałkami powinny być odstępy. Boczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190-200 st. C. i piecz przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia nie zapomnij przewrócić plasterków na drugą stronę. Obserwuj proces pieczenia i nie przedłużaj go, bo wędlina się przypali.
Czytaj też: Przepis na domowy smalec. Jest bardzo prosty!