Fot. Pixabay.com

Pyszny smalec dla wielu osób jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. To tradycyjne smarowidło bez większego problemu możemy przygotować we własnym domu. Poradzi sobie z nim każdy.

Smalec niewątpliwie potrafi przywołać w nas nostalgię. Praktycznie każdy z nas w dzieciństwie próbował pyszną pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem. Można ją przyrządzić we własnej kuchni!

Składniki:

1 kg słoniny
dwie cebule
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w niewielką kostkę lub mielimy w maszynce o dużych oczkach. Następnie umieszczamy ją w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz. Co jakiś czas mieszamy. Może to potrwać nawet do trzech godzin.

W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę i dodajemy ją do tłuszczu. Dodatkowo przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gdy cebula zacznie się rumienić, wyłączamy ogień, a roztopiony smalec przelewamy do słoików i chowamy do lodówki gdy wystygnie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria