
Żurek to zupa, która kojarzy nam się z Wielkanocnymi Świętami. Najlepiej jak smakuje on tak, jak robiła go babcia. Aromatyczny, lekko kwaśny, z nutą czosnku i majeranku, podany z białą kiełbasą i jajkiem…poezja! Ale podstawą dobrego żurku jest zakwas – okazuje się, że wystarczy dodać do niego jeden składnik, aby zupa była wyśmienita.
Sekret babcinego zakwasu na żurek
Zakwas to serce żurku i nie ma innej możliwości, by smakował lepiej bez niego. To właśnie on nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Większość osób przygotowuje go z mąki żytniej i ciepłej wody, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, albo kupują gotowy z marketu. Ale moja babcia miała swój najlepszy, sekretny sposób: łyżka soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
Brzmi dziwnie? Może i tak, ale naturalnie fermentowany sok działa jak przyspieszacz i wzmacniacz smaku. Zakwas będzie miał głębszy smak, kwasowość jest podbita i dzięki temu, żurek jest bardziej aromatyczny w smaku. Ale to nie wszystko! Moja babcia dorzuca też jedną łyżeczkę startego chrzanu do gotującego się żurku – to wersja dla tych, którzy lubią bardziej ostry i wyrazisty smak.
Sok z kiszonek do zakwasu na żurek – przepis idealny

Składniki do zakwasu:
» 5 łyżek mąki żytniej
» 2 ząbki czosnku
» liść laurowy
» kilka ziaren ziela angielskiego
» 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kapusty
» ok. 500 ml wody – ciepłej, ale nie gorącej
Przygotowanie:
Do dużego słoika wsyp mąkę żytnią, dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zalej ciepłą (nie gorącą!) przegotowaną wodą. ok. 500 ml.
Dodaj sok z kiszonych ogórków lub kapusty, a potem przykryj gazą. Odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Mieszaj każdego dnia, a po tym czasie zakwas będzie gotowy.