
Sałata rośnie w szybkim czasie i nie ma wielu wymagań, więc osoby, które stawiają pierwsze kroki w ogrodnictwie, mogą ją posiać na swojej grządce bez obaw. Liście nieźle sobie radzą, bez względu na to, czy rosną w przydomowym ogrodzie, czy w doniczce na balkonie. Sałacie do pełni szczęścia potrzebny jest nawóz. Czym ją wzmocnić, by mieć chrupiące, soczyste i bujne plony?
Jak uprawiać sałatę?
Sałatę można posiać w kwietniu, maju lub czerwcu. Najlepiej znaleźć dla niej miejsce słoneczne i ziemię gliniasto-piaszczystą. Odczyn pH gleby nie powinien być kwaśny ani zasadowy – dobrze, żeby był neutralny. Ponieważ sałata ma płytkie korzenie, a liście są spore i rozłożyste, to należy pamiętać o regulowanym dostarczaniu roślinie wody, gdyż nie toleruje suszy.
Czytaj też: Zasadź i zapomnij. Ten krzew bije na głowę nudne tuje
Wapno zadba o sałatę. Dodaj do gleby, a będziesz mieć plony jak z bajki
Sałata jest zdrowa i smaczna. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni i jest lubiana przez większość z nas. Warto wysiać ją zgodnie ze standardami doświadczonych ogrodników. Bo nikt lepiej niż oni, nie umie zadbać o rośliny na działce. Fachowcy polecają wzbogacić glebę po uprawę sałaty w naturalny sposób.
Wapno w formie granulek połącz dokładnie z podłożem. Sałata podziękuje za ten składnik, gdyż często jej go brakuje. Deficyty pierwiastka obserwuje się przeważnie u sałaty, którą posiano na przesuszonej lub mokrej glebie o kwaśnym odczynie pH. Zabieg, jakim jest wapnowanie, uzupełni niedobry wapnia w glebie i wyrówna jej pH. Roślina będzie miała zapewnione umiarkowane warunki do rozwoju. Poznaj też inne sposoby na bujną i smaczną sałatę.