ShareInfo.plKulinariaNasmaruj tym tarkę kuchenną. Patent znają nieliczni

Nasmaruj tym tarkę kuchenną. Patent znają nieliczni

tarka
fot. screen Youtube / einfach köstlich

Czy wiesz jak ścierać produkty spożywcze gładko i szybko? Na pewno ta metoda cię zadziwi i już zawsze będziesz o niej pamiętać przed tarciem chociażby żółtego sera. Zdarza się, że fragmenty różnych składników odłączają się od tarki i finalnie kończą na posadzce, a potem trzeba je wszystkie zbierać, co często nas irytuje. Podobnie jest z późniejszym czyszczeniem tarki. Usunięcie wszystkich zanieczyszczeń bywa pracochłonne. Zobacz jak ułatwić sobie pracę w kuchni. Przygotowywanie posiłków będzie dużo przyjemniejszym zajęciem.

REKLAMA

Sera używamy w kuchni bardzo często. Służy do wykańczania wielu potraw, takich jak zapiekanki, pizza, spaghetti, tosty czy zupy. Mimo że zawiera dużo kalorii, soli i tłuszczu, to jest źródłem cennego białka i wapnia, witaminy D i A. Zdradzamy trik, który sprawi, że ten produkt nie będzie sprawiał wielu problemów w trakcie ścierania na tarce. Wystarczy, że nasmarujesz ją tym.

Może cię zainteresować: Buraki są zwiotczałe? Ten trik „odmłodzi” je momentalnie

Podczas ścierania sera na tarce, ma on tendencję, by się przyklejać do jej powierzchni, a sam ten proces idzie niemrawo. Jak go zoptymalizować? Sięgnij po wacik kosmetyczny i wylej niego troszkę oleju jadalnego, a potem zacznij pocierać nim kuchenne akcesorium. W ten sposób tłuszcz pokryje powierzchnię i proces rozdrabniania przebiegnie jak po maśle. Sam sprawdź i oceń. Będziesz zachwycony!

Jak jeszcze ułatwić sobie życie?

Codzienne korzystanie z tarki kuchennej będzie dużo prostsze, ale ustaw prawidłowo i na odpowiedniej powierzchni. Podczas ścierania marchewki czy cukinii niektórzy umieszczają pod spodem talerzyk lub miskę, a skrawki z dużą prędkością odskakują od tarki i lądują na blacie czy ziemi. Wystarczy postawić tarkę na płasko, aby ten problem zniknął, a w pomieszczeniu nie powstał harmider. Warzywa, które zbiorą się wewnątrz przedmiotu, trzeba wyjąć i wrzucić do miski.

REKLAMA

Czytaj też: Smażysz mielone na tym tłuszczu? To najgorsze co możesz zrobić

Zobacz również:
REKLAMA