
Masz ochotę na smaczny deser z mielonym twarogiem, ale pech chciał, że nie masz w zanadrzu maszynki? Nie szkodzi. Istnieją genialne metody, które sprawią, że zrobisz zaplanowane ciasto nawet bez specjalnego sprzętu do mielenia. Sprawdź, jak uzyskać perfekcyjną teksturę białego sera w inny sposób!
Twaróg gładki jak aksamit. Bez maszynki też możesz go zmielić
Kluski leniwe, pierogi i placki na słodko czy sernik nie mogą obejść się bez białego sera. Ten oczywiście powinien mieć gładką strukturę, bo wszelkie grudki nie są mile widziane w powyższych specjałach. W marketach możemy znaleźć gotowe serki, np. w wiaderku, które zostały już zmielone na etapie produkcji. Lecz nie wszyscy lubią korzystać z tego typu wyrobów, a kiedy w sklepie dostępny jest tylko twaróg do samodzielnej obróbki, wtedy nie ma innego wyjścia i trzeba go kupić.
Brak maszynki do mielenia wcale nie jest przeszkodą, gdy chcesz zmielić ser. Jeśli jesteś w częstej podróży, mieszkasz w akademiku lub rzadko kiedy gotujesz czy pieczesz, to chwilowy brak specjalnej maszynki jest uzasadniony.
Ale być może dysponujesz innymi urządzeniami, nawet nowocześniejszymi. Jedynym z nich jest wielofunkcyjny Thermomix. Korzysta z niego na co dzień coraz więcej osób.
Trik z Instagrama na mielenie twarogu
Użytkowniczka Instagrama o nicku @koska_paulinaa podzieliła się swoim patentem na mielenie białego sera. Kostkę twarogu wystarczy pokruszyć, umieścić w pojemniku miksującym i mielić przez 20 sekund / 8 obr. Potem zebrać masę z brzegów na spód, przysłonić motylkiem i mielić dalej. Cały proces powinien trwać pół minuty. Sukcesywnie należy ustawiać większe obroty → do 4. Jeśli do mielenia będzie duża ilość sera lub zależy ci na iście kremowej strukturze, to pierwszy etap przeprowadź dwa razy.
Czytaj też: Owiń tym chleb. Prosty trik sprawia, że jest dłużej świeży