Jeśli chcesz ochronić się przed stanami zapalanymi organizmu warto skorzystać z diety przeciwzapalnej. Jakie produkty są dozwolone, a z jakich należy zrezygnować?
Stan zapalny jest to reakcja organizmu na atakujący drobnoustrój lub ranę. Jakie są objawy? Obrzęk, zaczerwienienie, podwyższona temperatura oraz ból. W szybkiej regeneracji może pomóc odpowiednia dieta.
W diecie przeciwzapalnej można bez ograniczeń spożywać zioła, przyprawy oraz gotowane azjatyckie grzyby. Kilka razy dziennie można spożywać oliwę z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno oraz inne oleje roślinne, orzechy laskowe, włoskie, siemię lniane, awokado, warzywa i owoce. Raz dziennie warto jeść soczewicę, fasolę, groch oraz produkty sojowe. Czasem do diety można wprowadzić ryby, owoce morza, makaron, mięso, nabiał, jaja, sery.
Czego nie można jeść na diecie przeciwzapalnej? Słodzonych napojów oraz soków, alkoholu, słodyczy, lodów, słonych przekąsek, parówek, konserw, kiełbas.