Czasem zdarza się, że coś wypadnie nam z rąk. Jeśli sprawa dotyczy jedzenia, to niektórzy twierdzą, że jest 5 sekund na podniesienie go z podłogi. Po tym czasie, jedzenie nie nadaje się do spożycia bo za długo ma kontakt z zarazkami. To prawda czy mit?
Redakcja Women’s Health w artykule przytoczyła wyniki badań ekspertów z Aston University w Anglii. Wyniki badań wykazały, że do jedzenia rzeczywiście nie przyczepia się aż tyle bakterii, jeśli leży na podłodze krócej niż 5 sekund.
Jak naukowcy to sprawdzili? Zrzucali różne rodzaje pokarmu na trzy różne powierzchnie – na kafelki, laminat i dywan. Jedzenie leżało tam od 3 do 30 sekund. Później sprawdzano w laboratorium występowanie bakterii E. coli.
Co się okazało? Bakterie nie przyczepiały się do jedzenia w znaczącej ilości, jeśli leżało na ziemi krócej niż 5 sekund. To oznacza, że legenda o 5 sekundach nie jest mitem!