Ewa Wachowicz wielu osobom kojarzy się ze zdobyciem w 1992 roku tytułu Miss Polonia czy z bycia rzeczniczką prasową rządu Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995. Potem poświęciła się swojej największej pasji, czyli gotowaniu. Jest autorką książek o tej tematyce, w internecie prowadzi swój własny blog kulinarny z przepisami, zaś w telewizji Polsat cieszący się wielką popularnością program „Ewa gotuje”.
W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Wachowicz przyznaje, że gastronomią interesowała się od dzieciństwa. – Kuchnia towarzyszy mi od bardzo dawna, bo od 11. roku życia. To właśnie wtedy założyłam swoje pierwsze zeszyty kulinarne, zaczęłam chodzić na kursy gotowania, pieczenia, robienia sosów, sałatek czy marynowania mięs. Traktowałam to jak rozrywkę. Wówczas nie było internetu, nie mieliśmy telefonów komórkowych, życie wyglądało zupełnie inaczej – wspomina.
Po wygraniu konkursu Miss Polonia Wachowicz postanowiła związać się z telewizją. – Wspierali mnie Krzysztof Jasiński i Nina Terentiew – moja telewizyjna matka. Pamiętam, jak mówiła mi: „Dziewczyno, telewizja lubi piękne osoby, więc masz ku temu predyspozycje, idź w to”. Wiedziałam, że karierę telewizyjną chcę połączyć z kulinarną pasją – mówi.
Wachowicz na początku była producentem programów kulinarnych, w tym znanych „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza” oraz pierwszego programu o deserach, czyli „Domowej kawiarenki”, Od 22 grudnia 2007 roku prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”, który w momencie startu był pierwszym telewizyjnym magazynem kulinarnym realizowanym w prywatnej kuchni prowadzącej. Do tej pory powstało 377 odcinków cyklu.
– Gdy zaczynałam, nie było wielu telewizyjnych programów gastronomicznych – przypomina Wachowicz. – W tamtych latach wszystko się dopiero rozkręcało, więc czuję się pionierem kulinarnym – zauważa.