Skrzydełka z kurczaka to danie, które może zachwycać nas na bardzo wiele różnych sposobów. Można je podawać z dodatkami lub bez. Idealnie przyrządzone mają wyborny, wyrazisty i głęboki smak, który idealnie komponuje się z różnymi sałatkami i pieczonymi ziemniakami. Twoje skrzydełka wychodzą suche i twarde? Brakuje im smaku i nie są soczyste? Mamy na to radę! Wystarczy dodać ten składnik, a skrzydełka będą obłędnie chrupiące i soczyste!
Skrzydełka z kurczaka to idealne danie na obiad, ale nie tylko – świetnie sprawdzą się też w formie przekąski, np. na Sylwestra lub inne imprezy. Są niedrogie, szybko się je przygotowuje i są pyszne. Można przygotować je na grillu lub w piekarniku. Podawane na słodko, słono, ostro, chrupiąco – wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych, choć te najbardziej popularne i pożądane to te chrupiące – obłędnie soczyste i o idealnym smaku.
Często jest tak, że nie potrafimy perfekcyjnie doprawić mięsa. Bardzo ważne są proporcje składników, które kolejno dodajemy. Zdarza się, że dodamy czegoś zbyt dużo lub mało, więc warto stosować się do konkretnych i sprawdzonych przepisów oraz nie modyfikować ich ponieważ może to popsuć cały smak skrzydełek.
Co zrobić, żeby skrzydełka z piekarnika były soczyste?
Pierwszym i najważniejszym i elementem jest marynata. To ona powoduje, że smak jest wyrazisty, a mięso soczyste. Mięso najlepiej pozostawić w marynacie na co najmniej kilka godzin – a najlepiej całą noc – w lodówce. Świetnym i bardzo polecanym pomysłem na marynatę jest sposób z wodą gazowaną. Koniecznie wypróbuj, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni!
Kolejną kwestią są przyprawy – ich kompozycja nie może być przesadzona. Nie przyprawiaj wszystkim po trochu – stabilna kompozycja przypraw gwarantuje idealny smak. Możesz użyć gotowej przyprawy ze sklepu, np. marynaty staropolskiej lub przyprawić samodzielnie. Aby to zrobić, wybierz max. 5 lub 6 przypraw spośród podanych: sól, pieprz, czosnek, słodka, wędzona i ostra papryka, oregano, miód, sos sojowy, curry.
Ten składnik sprawia, że skrzydełka są obłędnie chrupiące!
Mowa o proszku do pieczenia. Wystarczy, że niewielką ilość dodamy do naszej kompozycji przypraw, wszystko razem wymieszamy, a następnie wetrzemy w umytą, dokładnie wysuszoną ręcznikiem papierowym skórkę kurczaka.
Bardzo istotną kwestią jest także temperatura piekarnika – musi być bardzo dobrze rozgrzany – najlepiej do 230 st. – a wtedy efekty będą spektakularne – skrzydełka są idealnie chrupiące, soczyste i przepyszne.