Naleśniki to danie szybkie, proste i bardzo smaczne, dlatego uwielbia je prawie każdy. Wszyscy stosują klasyczne przepisy na ciasto naleśnikowe. Niektórzy urozmaicają recepturę o wodę gazowaną, ale czy dodawaliście kiedyś proszek budyniowy? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis na naleśniki z dodatkiem budyniu.
Jeśli chcesz wypróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni, to idealnie trafiłeś! Naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego są niesamowicie smaczne i delikatne, a ich chrupkość sprawia, że ciągle chcemy jeść ich więcej. Można podawać je z różnym nadzieniem i dodatkami. Spróbuj tego przepisu i zaskocz każdego, kto uwielbia naleśniki!
Naleśniki z budyniem – pyszne, chrupiące i delikatne. Poznaj przepis!
Niezwykłą zaletą dodawania budyniu do ciasta naleśnikowego jest to, że można kombinować z ich smakiem. Na przykład możesz zrobić naleśniki truskawkowe, pomarańczowe czy klasyczne – waniliowe. Zapach i kuszący aromat jest niesamowity i bardzo oryginalny.
Składniki:
» 2 jajka
» 1 szklanka mleka
» 3/4 szklanki wody gazowanej
» 1,5 szklanki mąki pszennej
» 1 łyżeczka cukru
» 1/2 opakowania budyniu (proszek)
» 1 szczypta soli
» 2 łyżki oleju
» Nadzienie: twaróg półtłusty z cynamonem i cukrem, dżemy, konfitury, czekolada.
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i ubij przez kilka minut mikserem, a potem dolej wodę, mleko oraz szczyptę soli. Wsyp mąkę, a następnie dodaj cukier i proszek budyniowy. Wszystko zmiksuj, do czasu aż nie będzie grudek.
Wlej do ciasta olej i delikatnie wymieszaj go już drewnianą łyżką. Rozgrzej patelnie i szybkim ruchem wylej porcję ciasta. (Możesz posmarować patelnię odrobiną masła). Każdy placek smaż do czasu zarumienienia się z obu stron.
Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!