Dodaj te dwa składniki, a twoje naleśniki będą lekkie, chrupiące i puszyste!

naleśniki

REKLAMA

Naleśniki są idealne na lunch, deser, a nawet obiad. Można jeść je nie tylko na słodko, ale też jako danie obiadowe, np. krokiety z kapustą i pieczarkami. Perfekcyjne naleśniki powinny być lekkie, chrupiące, ale jednocześnie puszyste!  Naleśniki Ci nie wychodzą? Szukasz najlepszego przepisu? Od teraz już nie musisz! Po prostu dodaj te dwa składniki, a Twoje naleśniki będą lekkie, chrupiące i puszyste!

Od dzisiaj Twoje naleśniki zawsze będą wychodzić rewelacyjne! Wystarczy, że dodasz te dwa składniki, które sprawiają, że smakują i wyglądają nieziemsko. Dzięki nim ciasto nie jest „gumowate” i grube. Ma chrupiącą skórkę i lekki, puszysty środek. Takie naleśniki komponują się dobrze z każdymi dodatkami, a nawet bez!

REKLAMA

Pewnie większość osób zna już sposób na naleśniki z wodą gazowaną. Ale czy słyszeliście o proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie! Efekt zaskoczy nawet najbardziej doświadczonych kucharzy.

Niektórzy robiąc ciasto na naleśniki, najpierw oddzielają od żółtek białka i ubijają je na lekką piankę. Zapewnia ona lekkość i puszystość. Warto też wypróbować prostszy i szybszy sposób. Zamiast kłopotać się z ubijaniem białek, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

REKLAMA

Dlaczego potrzebujesz obu składników, aby naleśniki były lekkie, puszyste i chrupiące?

naleśniki

Odpowiedź jest dosyć prosta. Zacznijmy od małego przypomnienia lekcji chemii.

Proszek do pieczenia zawiera dwa kwasy i ma podwójne działanie, tzn., że zachodzą dwie reakcje – pierwsza powstaje kiedy proszek do pieczenia zostanie zmieszany z płynnym ciastem, a druga zachodzi pod wpływem ciepła.

 Soda oczyszczona jest bazą, a to oznacza, że ​​reaguje w kontakcie z kwasem, który może mieć postać płynu – np. sok z cytryny, maślanka oraz może mieć też postać ciała stałego, czyli np. brązowy cukier lub proszek do pieczenia.

Po zmieszaniu sody z proszkiem do pieczenia i połączeniu ich z płynnym ciastem naleśnikowym utworzą się bąbelki dwutlenku węgla, a następnie podniosą pH ciasta. A co to oznacza? Odpowiedź jest prosta – te bąbelki powodują wzrost wypieków, a podwyższone pH osłabia gluten i dzięki temu naleśniki są niesamowicie lekkie i puszyste.




Proszek do pieczenia i soda oczyszczona tworzą bąbelki, które wyraźnie będzie można dostrzec w cieście naleśnikowym. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom są przepyszne. Proszek do pieczenia sprawia, że są obłędne w smaku, a soda oczyszczona nadaje naleśnikom piękny złocisty kolor. Oba składniki sprawiają, że naleśniki są lekkie, puszyste, chrupiące i idealnie brązowe.

Do ciasta dodaj niewielką ilość obu składników – wystarczy około 1/4 łyżeczki.

Smacznego!

Podziel się: