Łupiny po cebuli najczęściej lądują w koszu na śmieci. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, ze skrywają wiele cennych właściwości dla organizmu. Od dziś nie pozbywaj się ich, tylko przygotuj herbatę, która zapobiega wielu schorzeniom.
Według naukowców z University of Maryland Medical Center, pozostałości po cebuli mają w sobie prozdrowotne właściwości. Specjaliści podkreślają, że zrobienie z nich herbaty i regularne picie może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie i zdrowie organizmu. Zapobiega ona m. in. przed chorobami serca i nowotworami.
Okazuje się, że ich wpływ jest niezastąpiony, jeśli chcemy poprawić odporność oraz ogólne zdrowie.
Łupiny po cebuli – poznaj ich genialne właściwości
Wykonanie takiego naparu jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych narzędzi kuchennych. Wystarczą tylko łupinki po cebuli, dlatego nie wyrzucaj ich do kosza po obraniu! Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
W łupinach po cebuli jest ogromna ilość właściwości odżywczych, takich jak: związki fenolowe i siarkowe, flawonoidy, błonnik pokarmowy.
Związki fenolowe, zwane kwercetyną oraz flawonoidy są bardzo istotne dla naszego organizmu, bo przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Kwercetyna to także silny antyoksydant, który wykorzystuje się w przypadku reakcji alergicznych. Wchodzi w skład wielu leków farmakologicznych, działa przeciwhistaminowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie i leczy również astmę.
Badacze z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii i Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie wspólnie rozpoczęli badania dotyczące możliwości użycia łupin cebuli, które większość osób wyrzuca.
Przepis na herbatę z łupin po cebuli
Naukowcy twierdzą, że kwercetyna z łupin jest bardziej przyswajalna niż suplementacja kapsułkami. Jednak prawidłowe przygotowanie łupin pozwala je stosować w domu. Można zrobić z nich pyszną herbatkę.
Jak ją zrobić?
Łupiny oczyść i przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. Przełóż garnek na kuchenkę i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie zdejmij herbatę i odstaw do lekkiego przestygnięcia na jakieś 10 minut. Wtedy możesz przelać napój do szklanki i dodać na przykład odrobinę miodu.
Jeśli jesteś smakoszem herbat, to koniecznie wypróbuj herbaty o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku, o której pisaliśmy tutaj.