łupiny po cebuli

Łupiny po cebuli najczęściej lądują w koszu na śmieci. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, ze skrywają wiele cennych właściwości dla organizmu. Od dziś nie pozbywaj się ich, tylko przygotuj herbatę, która zapobiega wielu schorzeniom.

Według naukowców z University of Maryland Medical Center, pozostałości po cebuli mają w sobie prozdrowotne właściwości. Specjaliści podkreślają, że zrobienie z nich herbaty i regularne picie może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie i zdrowie organizmu. Zapobiega ona m. in. przed chorobami serca i nowotworami.

Okazuje się, że ich wpływ jest niezastąpiony, jeśli chcemy poprawić odporność oraz ogólne zdrowie.

Łupiny po cebuli – poznaj ich genialne właściwości 

łupiny po cebuli

Wykonanie takiego naparu jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych narzędzi kuchennych. Wystarczą tylko łupinki po cebuli, dlatego nie wyrzucaj ich do kosza po obraniu! Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 


W łupinach po cebuli jest ogromna ilość właściwości odżywczych, takich jak: związki fenolowe i siarkowe, flawonoidy, błonnik pokarmowy.


Związki fenolowe, zwane kwercetyną oraz flawonoidy są bardzo istotne dla naszego organizmu, bo przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Kwercetyna to także silny antyoksydant, który wykorzystuje się w przypadku reakcji alergicznych. Wchodzi w skład wielu leków farmakologicznych, działa przeciwhistaminowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie i leczy również astmę. 

Badacze z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii i Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie wspólnie rozpoczęli badania dotyczące możliwości użycia łupin cebuli, które większość osób wyrzuca.

Przepis na herbatę z łupin po cebuli

Naukowcy twierdzą, że kwercetyna z łupin jest bardziej przyswajalna niż suplementacja kapsułkami. Jednak prawidłowe przygotowanie łupin pozwala je stosować w domu. Można zrobić z nich pyszną herbatkę.

Jak ją zrobić?

Łupiny oczyść i przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. Przełóż garnek na kuchenkę i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie zdejmij herbatę i odstaw do lekkiego przestygnięcia na jakieś 10 minut. Wtedy możesz przelać napój do szklanki i dodać na przykład odrobinę miodu. 

Jeśli jesteś smakoszem herbat, to koniecznie wypróbuj herbaty o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku, o której pisaliśmy tutaj

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości