Awokado niezbyt często gości na naszych talerzach, dlatego, że wielu z nas po prostu nie wie jak jeść owoc i z jakimi produktami smakuje najlepiej. Warto pamiętać, aby sięgać po dojrzały (miękki) owoc. Należy go ostrożnie przekroić na pół, wyciągnąć dużą pestkę i wydobyć miąższ (np. za pomocą łyżki). Pozostało nam tylko zjeść owoc – w jakiej formie będzie nam smakował najlepiej?
Awokado jako smarowidło do chleba
Zamiast masła lub margaryny, możemy smarować chleb miąższem z awokado, gdyż podstawowy składnik awokado stanowią nienasycone tłuszcze. Do pieczywa możemy dodać także inne ulubione składniki.
Awokado jako omasta do ziemniaków
Lubisz ziemniaki skropione masłem albo innym tłuszczem? Zastąp je zdrowszym awokado. Wystarczy, że ugnieciesz jego miąższ, dodasz sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Domowa omasta gotowa!
Dodatek do jajka
Awokado świetnie łączy się z jajkiem. Gdy smażysz omlet lub jajecznicę, dodaj trochę miękiszu z awokado do potrawy – smak cię zaskoczy!
Dodatek do sałatki owocowej
Wydrąż awokado, pokrój w kostkę (albo w plasterki), następnie skrop sokiem z cytryny i połącz z ulubioną sałatką owocową – awokado idealnie urozmaici jej smak. Owoc świetnie nadaje się także do sałatek warzywnych.
Jak jeść awokado?
Awokado zazwyczaj skrapiamy sokiem z cytryny, aby zachowało swój naturalny kolor. Owoc świetnie łączy się z produktami wytrawnymi, np. z wędzonym łososiem (lub inną rybą), kiełkami, serem kozim, szynką parmeńską, czosnkiem i rozmaitymi przyprawami. Awokado przetworzone, czyli poddane obróbce mechanicznej (np. zmiksowane, ugotowane), ale nieprzetworzone przemysłowo, może służyć do zrobienia przepysznej pasty guacamole. Przygotowuje się ją miąższu owocu, dodaje się do niego kolendrę, sok z limonki, chilli, czosnek, pieprz, cebulę oraz sól. Wszystkie składniki trzeba jedynie ze sobą wymieszać (lub zblendować) i serwować z pieczywem.
Równie pyszne, a zarazem bardzo zdrowe i odżywcze są koktajle przyrządzone z awokado. Aby zrobić smakowity gęsty napój, należy zmiksować miąższ awokado z mlekiem (ok. pół litra), sezamem i łyżeczką miodu.