Co zrobić, żeby sernik był puszysty i wilgotny? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy serowej ziemniaki. To staropolski i bardzo skuteczny sposób, który zna niewiele osób. Poznaj najlepszy przepis na puszysty sernik z ziemniakami, który zachwyci smakiem każdego!
Sernik to ciasto, które uwielbiają prawie wszyscy. Można przygotować je na wiele różnych sposobów – w wersji klasycznej, z bezą, z cytrynową glazurą, rodzynkami czy nawet z fistaszkami. Każdy z nich ma wyjątkowy smak, ale największy sekret tkwi w jego odpowiednim przygotowaniu i składnikach.
Pewnie słyszeliście o dodatku mleka w proszku, aby sernik był puszysty i wilgotny, ale co kiedy nie mamy go akurat pod ręką? Na szczęście jest na to genialny sposób – wystarczy, że do masy serowej dodasz…ziemniaki!
Puszysty sernik z ziemniakami – przepis
Puszysty sernik z ziemniakami to oszczędna wersja tradycyjnego ciasta. Do masy serowej wrzucamy ugotowane ziemniaki, które sprawiają, sernik jest bardzo wilgotny i przez dłuższy czas świeży. Pewnie obawiasz się, że w masie będą wyczuwalne ziemniaki – zupełnie niepotrzebnie.
Masa serowo – ziemniaczana jest rewelacyjna w smaku i wbrew pozorom wcale nie czuć ugotowanych ziemniaków. Bardzo ważne jest, aby ziemniaki były sypkie i mączyste, ale nie mokre. Najlepiej, jak ugotowane zostaną dzień wcześniej.
Składniki:
» 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
» 300 g ugotowanych, zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1 dzień wcześniej)
» 100 g masła
» 4 jajka
» 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
» 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
» ekstrakt pomarańczowy (lub aromat) do smaku
» pół szklanki kandyzowanej skórka pomarańczowej
Przygotowanie:
Sernik pieczony jest bez spodu, ale jeśli chcesz, możesz zagnieść kruche ciasto i upiec je z masą serowo-ziemniaczaną. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Najpierw oddziel białka od żółtek. Do innej miski wrzuć masło i dodaj cukier, a następnie miksuj do czasu, aż otrzymasz jasną i puszystą masę maślaną. Cały czas miksuj i zacznij dodawać żółtka, a potem zmielony twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, aromat lub ekstrakt pomarańczowy i miksuj wszystko na gładką masę. Pamiętaj, by zbyt długo też nie miksować, żeby nie napowietrzać masy.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką i dodaj skórkę pomarańczy. Wszystko przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 160ºC i piecz sernik przez około 75 minut. Jeśli jest zarumieniony, sprężysty i ścięty na wierzchu to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie jest, to można wydłużyć czas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź w lekko uchylonym piekarniku.