Dla wielu ludzi to właśnie grzybowa jest jedną z ulubionych zup. Z dodatkiem warzyw, aromatycznych przypraw i oczywiście leśnych grzybów, potrafi być fenomenalna w smaku. Magda Gessler przyrządza to danie w oryginalny sposób. Popularna restauratorka dodaje do grzybowej pewien nietypowy przysmak, a jest nim ser koryciński. Dania z takim składnikiem nie można długo zapomnieć.
Zupa grzybowa jest świetnym pomysłem na obiad i na pewno znajdą się osoby, które jadłyby ją prawie codziennie. Mało kto pomyślałby, że można dodać do niej nowatorski dodatek, jakim jest ser koryciński. Bez trudu znajdziemy łasuchów, którzy z ogromnym entuzjazmem spałaszowaliby ten specjał. Magda Gessler zna się na gotowaniu, a wyjątkowy ser, którym wzbogaca grzybową, pochodzi z Podlasia. Tej recepturze nikt się nie oprze. Prezentujemy przepis na zupę grzybową z wyszukanym dodatkiem.
Składniki:
1,5 l bulionu
cebula
pietruszka
200 g suszonych grzybów
ćwiartka kapusty
2 pory
30 g masła
3 marchewki
200 g sera korycińskiego z czarnuszką
seler
pół pęczka koperku
pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby namocz wieczorem w wodzie i odstaw na całą dobę. Kolejnego dnia namoczone grzyby pokrój w paski. Natomiast pora pokrój w plasterki. Obierz resztę warzyw i zetrzyj je na tarce. Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż krótko na maśle. Wsyp starte warzywa oraz rozdrobnione odcedzone grzyby (wody spod nich nie wylewaj). Wszystko musi się podgrzewać około 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka gorący bulion oraz wodę, w której moczyły się grzyby. Gotuj potrawę na niewielkim płomieniu około 50 minut. Dopraw później pieprzem, a pod koniec gotowania wrzuć ser koryciński pokrojony w małą kostkę. Zupę posyp jeszcze świeżym koperkiem.