Na Wielkanocnym stole wcale nie muszą się pojawiać tylko i wyłączne specjały polskiej kuchni. Można zdecydować się na przykład na greckie przysmaki, takie jak koulourakia.
Słodkie ciasteczka na Wielkanocnym stole są dobrą alternatywą dla wielu tradycyjnych wypieków polskiej kuchni. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością przyrządzimy pyszny wypiek.
Składniki:
175 g masła
280 g mąki tortowej
1 jajko
140 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonych migdałów
skórka z jednej cytryny
płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
Cukier puder, masło i jajko mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy migdały i startą skórkę z cytryny i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Z gotowego ciasta nabieramy łyżką ciasto i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Formujemy wałek o grubości palca i dzielimy na 2-3 odcinki o długości 10 cm. Z pozostałym ciastem robimy to samo.
Kiedy mamy już gotowe wałki, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy w kształt litery S, ale końce się ze sobą nie stykały. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec odstawiamy do ostygnięcia i przyozdabiamy płatkami migdałowymi.