Jeśli w odpowiedni sposób przechowamy produkty żywnościowe, wtedy na dłuższy czas utrzymają one swą świeżość i się nie zmarnują. Bardzo często zdarza się, że większość warzyw i owoców trzymamy w lodówce. Niektóre z nich wcale nie powinny tam trafiać. Prezentujemy krótkie listy, które wyjaśniają jakie produkty i gdzie należy przetrzymywać.
Jakie owoce trzymać w lodówce?
Do lodówki warto włożyć:
truskawki
jagody
czereśnie
maliny
jeżyny
winogrona
poziomki
śliwki
Jakie warzywa trzymać w lodówce?
Brokuły
kapustę
kalafior
marchew
rzodkiewkę
sałatę
brukselkę
Których owoców nie należy trzymać w lodówce?
Brzoskwiń
ananasa
pomarańczy
awokado
jabłek
cytryn
papai
kiwi
bananów
gruszek
mango
Których warzyw nie należy trzymać w lodówce?
Pomidorów
cebuli
ziemniaków
czosnku
ogórków
cukinii
dyni
Należy pamiętać o tym, aby nie robić zbyt obfitych zapasów produktów spożywczych. Bardzo często zdarza się, że gdy takie produkty stracą ważność, to lądują po prostu w koszu na śmieci, a przecież szkoda marnować żywność. Pamiętajmy także, aby pobijanych owoców i warzyw nie ustawiać obok tych nieuszkodzonych. Z kolei owoce nietrwałe (np. jagody, maliny czy truskawki) należy opłukać nie wcześniej niż po wyjęciu z chłodziarki.