lodówka owoce warzywa

Jeśli w odpowiedni sposób przechowamy produkty żywnościowe, wtedy na dłuższy czas utrzymają one swą świeżość i się nie zmarnują. Bardzo często zdarza się, że większość warzyw i owoców trzymamy w lodówce. Niektóre z nich wcale nie powinny tam trafiać. Prezentujemy krótkie listy, które wyjaśniają jakie produkty i gdzie należy przetrzymywać.

Jakie owoce trzymać w lodówce?

Do lodówki warto włożyć:
truskawki
jagody
czereśnie
maliny
jeżyny
winogrona
poziomki
śliwki

Jakie warzywa trzymać w lodówce?

Brokuły
kapustę
kalafior
marchew
rzodkiewkę
sałatę
brukselkę

Których owoców nie należy trzymać w lodówce?

Brzoskwiń
ananasa
pomarańczy
awokado
jabłek
cytryn
papai
kiwi
bananów
gruszek
mango

Których warzyw nie należy trzymać w lodówce?

Pomidorów
cebuli
ziemniaków
czosnku
ogórków
cukinii
dyni

Należy pamiętać o tym, aby nie robić zbyt obfitych zapasów produktów spożywczych. Bardzo często zdarza się, że gdy takie produkty stracą ważność, to lądują po prostu w koszu na śmieci, a przecież szkoda marnować żywność. Pamiętajmy także, aby pobijanych owoców i warzyw nie ustawiać obok tych nieuszkodzonych. Z kolei owoce nietrwałe (np. jagody, maliny czy truskawki) należy opłukać nie wcześniej niż po wyjęciu z chłodziarki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna