Ciasto z ziemniaków to niecodzienny wypiek, ponieważ mało kto słyszał o tym przepisie. Jest rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom wcale nie czuć ziemniaków. Niezwykle puszyste i wilgotne, jest świetną alternatywą dla tradycyjnej babki piaskowej. Wypróbuj tego przepisu!
Okazuje się, że z ziemniaków można zrobić nie tylko placki ziemniaczane, ale też pyszne ciasto. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, a w dodatku obłędnie smakuje. Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym wypiekiem – z pewnością będą zaskoczeni smakiem!
Ciasto z ziemniaków – obłędne w smaku. Przepis
Składniki:
» 2 jajka
» 60 ml oleju
» 40g cukru
» 2 ml ekstraktu waniliowego
» 30g mleka
» 150g ziemniaków ( 2 duże lub 4 małe)
» 100g mąki tortowej
» 3g proszku do pieczenia – ok. 1 łyżeczka
» 60g cukru
» ser parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, a potem je dokładnie rozgnieć widelcem i odstaw do wystudzenia. Żółtka oddziel od białek w osobnych miseczkach. Do miski z żółtkami dodaj połowę porcji cukru i mikserem ubij je na gładki kogel-mogel, wyłącz mikser i dodaj olej, mleko i aromat waniliowy. Całość ponownie zmiksuj, a następnie dodaj ziemniaki i znów miksuj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, potem wymieszaj już drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Białka ubij na bardzo sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, dodaj pozostały cukier porcjami, ciągle miksując. Piana musi być dobrze ubita i błyszcząca – to bardzo ważne. Dodaj ją do masy ziemniaczanej i wmieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch posyp odrobinę parmezanu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.