REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKwaśna zupa. Jak ją uratować?

Kwaśna zupa. Jak ją uratować?

Fot. Pixabay.com

Zbyt kwaśna zupa jest efektem, którego pożąda mało który kucharz. Jest jednak kilka trików, dzięki którym bez większego problemu poradzimy sobie z tym kłopotem i naprawimy smak dowolnej zupy.

REKLAMA

Składnikiem wielu zup jest ocet lub kwasek cytrynowy. Składniki te wpływają na podkreślenie smaku i wydobycie dodatkowego aromatu. Niekiedy jednak dodajemy ich odrobinę za dużo.

Efekt w postaci zbyt kwaśnej zupy można jednak naprawić poprzez dodanie odrobiny cukru. Warto też pamiętać, aby nie dodawać go zbyt dużo. Dodatkowo poprawę smaku możemy uzyskać dzięki rozcieńczeniu wodą lub śmietanką.

Kolejny ze sposobów to dodanie do zupy sody oczyszczonej. W odpowiedniej ilości złagodzi ona kwaśny smak zupy. W tym przypadku również należy uważać, aby nie dodać jej za dużo.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA