Kwaśna zupa. Jak ją uratować?

Fot. Pixabay.com

Zbyt kwaśna zupa jest efektem, którego pożąda mało który kucharz. Jest jednak kilka trików, dzięki którym bez większego problemu poradzimy sobie z tym kłopotem i naprawimy smak dowolnej zupy.

REKLAMA

Składnikiem wielu zup jest ocet lub kwasek cytrynowy. Składniki te wpływają na podkreślenie smaku i wydobycie dodatkowego aromatu. Niekiedy jednak dodajemy ich odrobinę za dużo.

Efekt w postaci zbyt kwaśnej zupy można jednak naprawić poprzez dodanie odrobiny cukru. Warto też pamiętać, aby nie dodawać go zbyt dużo. Dodatkowo poprawę smaku możemy uzyskać dzięki rozcieńczeniu wodą lub śmietanką.

REKLAMA

Kolejny ze sposobów to dodanie do zupy sody oczyszczonej. W odpowiedniej ilości złagodzi ona kwaśny smak zupy. W tym przypadku również należy uważać, aby nie dodać jej za dużo.

Podziel się: