Oliwa z oliwek z różnymi dodatkami może być idealnym uzupełnieniem wielu potraw i przekąsek. Okazuje się, że można ją przygotować we własnej kuchni. Sprawdź, jak ją zrobić.
Sklepowe półki aż uginają się od rozmaitych oliw smakowych. Ale ten dość drogi rodzaj tłuszczu możemy przyrządzić samodzielnie w domu – wówczas sporo zaoszczędzimy. Przyrządzając ją samodzielnie, sami decydujemy o tym, jakie składniki do niej trafią. Taka oliwa jest bardzo efektowna i może być gustownym prezentem. Receptura jest bardzo prosta i nie pochłania zbyt wiele czasu. Poznaj ją i ciesz się wyjątkowym smakiem oliwy.
Oliwa smakowa – jak ją przyrządzić?
Aby przygotować oliwę smakową, zaopatrz się w sporą butelkę z korkiem albo zakrętką. Przygotuj składniki, które dodasz do aromatyzowania, mogą nimi być: liście laurowe, papryczki, skórka z cytryny, kolorowy pieprz, rozmaryn, majeranek, tymianek, czosnek lub bazylia. Jeśli wybrałeś już konkretny składnik, nadeszła pora na wybór oliwy – najlepsza będzie extra vergine.
Jeżeli masz już wszystkie dodatki i dysponujesz dobrą oliwą, nie pozostało nic innego jak połączyć ze sobą wszystkie składniki. Umieść w czystej butelce wybrane przyprawy, a następnie zalej je oliwą. Dokładnie zamknij butelkę i trzymaj w chłodnym miejscu z dala od światła. Głębszego aromatu tłuszcz nabierze po około 6 dniach od momentu przygotowania.
Przechowywanie oliwy smakowej. Praktyczna rada
Aby domowa oliwa służyła jak najdłużej, warto przechowywać ją w optymalnych warunkach. Najlepiej sprawdzi się chłodne, suche i ciemne miejsce np. szafka kuchenna albo piwnica.