Rolada szwajcarska zaskoczy swoim smakiem każdego smakosza. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Poznaj niezwykły przepis!
Ciasto szwajcarskie podane w formie rolady to świetny pomysł na deser, który z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale także niesamowitym wyglądem. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga składników trudno dostępnych. Idealnie sprawdzi się do filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso. Oto przepis!
Rolada szwajcarska – niezwykły deser o obłędnym smaku
Składniki:
» 5 żółtek jaj
» szczypta soli
» 50 g cukru
» 90 g mąki
» 2 g proszku do pieczenia
» 50 ml oleju roślinnego
» 50 ml mleka
» 5 białek jaj + 70 g cukru
Dodatkowo: dżem truskawkowy lub dowolny – ulubiony smak
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj szczyptę soli i cukier, a następnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach na bardzo puszysty kogel-mogel. Białka ubijaj na sztywną pianę i jednocześnie dodawaj cukier partiami – podziel na 3 części. Do bezy dodaj masę z żółtek i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Do osobnej miski dodaj mleko i olej, a potem dodaj 1/4 porcji przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj ją razem z mlekiem i olejem. Wymieszane ciasto dodaj do pozostałej masy i wymieszaj. Do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast usuń papier do pieczenia ze spodu ciasta.
Szersze boki ciasta odetnij ostrym nożem, a te węższe przetnij po przekątnej. Na środku natnij delikatnie ciasto, a następnie posmaruj dżemem truskawkowym lub innym ulubionym. Zwijaj ciasto w roladę przy pomocy papieru do pieczenia, a kiedy zawiniesz, zaklej go tasiemką, by ciasto się nie rozwinęło i odłóż je do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pokrój roladę i ciesz się jej pysznym smakiem! Rolada szwajcarska to wyśmienity pomysł na deser, dlatego warto ją spróbować.