REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRolada szwajcarska. Jej obłędny smak zaskoczy każdego! Przepis

Rolada szwajcarska. Jej obłędny smak zaskoczy każdego! Przepis

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Rolada szwajcarska zaskoczy swoim smakiem każdego smakosza. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Poznaj niezwykły przepis!

REKLAMA

Ciasto szwajcarskie podane w formie rolady to świetny pomysł na deser, który z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale także niesamowitym wyglądem. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga składników trudno dostępnych. Idealnie sprawdzi się do filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso. Oto przepis!

Rolada szwajcarska – niezwykły deser o obłędnym smaku

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Składniki: 

» 5 żółtek jaj

» szczypta soli

» 50 g cukru

» 90 g mąki

» 2 g proszku do pieczenia

» 50 ml oleju roślinnego

» 50 ml mleka

» 5 białek jaj + 70 g cukru

Dodatkowo: dżem truskawkowy lub dowolny – ulubiony smak

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj szczyptę soli i cukier, a następnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach na bardzo puszysty kogel-mogel. Białka ubijaj na sztywną pianę i jednocześnie dodawaj cukier partiami – podziel na 3 części. Do bezy dodaj masę z żółtek i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Do osobnej miski dodaj mleko i olej, a potem dodaj 1/4 porcji przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj ją razem z mlekiem i olejem. Wymieszane ciasto dodaj do pozostałej masy i wymieszaj. Do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast usuń papier do pieczenia ze spodu ciasta.

Szersze boki ciasta odetnij ostrym nożem, a te węższe przetnij po przekątnej. Na środku natnij delikatnie ciasto, a następnie posmaruj dżemem truskawkowym lub innym ulubionym. Zwijaj ciasto w roladę przy pomocy papieru do pieczenia, a kiedy zawiniesz, zaklej go tasiemką, by ciasto się nie rozwinęło i odłóż je do lodówki.

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Po wyjęciu z lodówki pokrój roladę i ciesz się jej pysznym smakiem! Rolada szwajcarska to wyśmienity pomysł na deser, dlatego warto ją spróbować.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA