Rolada szwajcarska. Jej obłędny smak zaskoczy każdego! Przepis

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Rolada szwajcarska zaskoczy swoim smakiem każdego smakosza. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Poznaj niezwykły przepis!

REKLAMA

Ciasto szwajcarskie podane w formie rolady to świetny pomysł na deser, który z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale także niesamowitym wyglądem. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga składników trudno dostępnych. Idealnie sprawdzi się do filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso. Oto przepis!

Rolada szwajcarska – niezwykły deser o obłędnym smaku

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Składniki: 

» 5 żółtek jaj

» szczypta soli

» 50 g cukru

» 90 g mąki

» 2 g proszku do pieczenia

» 50 ml oleju roślinnego

» 50 ml mleka

» 5 białek jaj + 70 g cukru

Dodatkowo: dżem truskawkowy lub dowolny – ulubiony smak

REKLAMA

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj szczyptę soli i cukier, a następnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach na bardzo puszysty kogel-mogel. Białka ubijaj na sztywną pianę i jednocześnie dodawaj cukier partiami – podziel na 3 części. Do bezy dodaj masę z żółtek i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Do osobnej miski dodaj mleko i olej, a potem dodaj 1/4 porcji przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj ją razem z mlekiem i olejem. Wymieszane ciasto dodaj do pozostałej masy i wymieszaj. Do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast usuń papier do pieczenia ze spodu ciasta.

REKLAMA

Szersze boki ciasta odetnij ostrym nożem, a te węższe przetnij po przekątnej. Na środku natnij delikatnie ciasto, a następnie posmaruj dżemem truskawkowym lub innym ulubionym. Zwijaj ciasto w roladę przy pomocy papieru do pieczenia, a kiedy zawiniesz, zaklej go tasiemką, by ciasto się nie rozwinęło i odłóż je do lodówki.

rolada szwajcarska
YouTube | 쿠킹씨 Cooking See

Po wyjęciu z lodówki pokrój roladę i ciesz się jej pysznym smakiem! Rolada szwajcarska to wyśmienity pomysł na deser, dlatego warto ją spróbować.

Podziel się: