Rolada jabłkowa – pyszny zamiennik szarlotki. Smakuje rewelacyjnie!

rolada jabłkowa
YouTube | Bombowa Kuchnia

Rolada jabłkowa to pyszny deser, który zrobisz o wiele szybciej niż tradycyjną szarlotkę. Wystarczy tylko zetrzeć jabłka, zalać je ciastem, zawinąć i upiec. Obłędna w smaku i banalnie prosta w przygotowaniu, wypróbuj tej receptury!

   

Rolada z dodatkiem pysznych jabłek ma niezwykły smak. Idealna alternatywa dla szarlotki i jabłecznika, a w dodatku błyskawiczna w wykonaniu. Składa się ze startych i soczystych jabłek doprawionych cynamonem i biszkoptu, który je idealnie dopełnia smakowo. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj! Twoi bliscy będą zachwyceni!

Rolada jabłkowa – szybki i pyszny deser a’la szarlotka

Składniki na ciasto: 

› 120 g mąki pszennej

› 120 g cukru

› 3 jajka

› 1 łyżeczka proszku do pieczenia

› odrobina cukru wanilinowego

   

Składniki na nadzienie:

› 4 jabłka

› 2 łyżeczki cukru

› cynamon do smaku

› 1 łyżka soku z cytryny

   

Przygotowanie:

Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj do nich cukier, cynamon i sok z cytryny, a następnie wymieszaj. Przygotuj ciasto: do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim jabłka, a potem wylej na nie ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, obróć jabłka przy pomocy deski i usuń papier do pieczenia. Zwiń szybko ciasto w roladę, a następnie odstaw do wystudzenia. I gotowe!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News