Mini roladki z czekoladą to pyszny deser, który przygotujesz błyskawicznie, a w dodatku jest banalnie prosty w wykonaniu. Idealny do filiżanki świeżo zaparzonej kawy i nie tylko. Zachwyć swoich znajomych i bliskich – poznaj przepis!
Twoi bliscy będą zachwyceni smakiem tych roladek. Przygotujesz je bardzo prosto i szybko. Składają się z pysznego ciasta biszkoptowego oraz ganache czekoladowego i posypki kokosowej. Pokochają je zwłaszcza dzieci, bo oprócz pysznego smaku, ich wygląd na talerzu robi wrażenie!
Mini roladki z czekoladą – pyszne i błyskawiczne. Przepis
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
» 6 jajek
» 6 łyżek cukru i mąki
Ganache:
» 250 g czekolady
» 150 ml śmietany 36%
Masa czekoladowa do obtoczenia roladek:
» 200 ml mleka
» 100 g cukru
» 200 g czekolady
» 150 g margaryny lub masła
Do posypania:
» 150 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier i dodaj jajka, następnie ubij na puszysty i gładki kogel-mogel. Wsyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Dużą blaszkę piekarniczą o wymiarach 60 x 40 wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę porcji ciasta, następnie wyrównaj powierzchnię i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piecz przez 10- 15 minut. Po upieczeniu upiecz kolejny placek z drugiej porcji.
Przygotuj ganache: Do miski dodaj czekoladę i dolej śmietankę, następnie włóż do mikrofali, aby czekolada się rozpuściła. Odstaw na chwilę do ostudzenia, masa zrobi się gęstsza. Wtedy posmaruj ganache na placek biszkoptowy, a potem wyrównaj powierzchnię. Ostrym nożem pokrój placek z ganache na 4 równe paski i zwijaj każdy z nich w roladkę, a potem układaj roladki na blaszce.
Przygotuj masę czekoladową do obtoczenia roladek: Do garnka dodaj czekoladę, cukier, margarynę lub masło i mleko. Podgrzewaj na niewielkim ogniu i ciągle mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na talerz wsyp wiórki kokosowe, a następnie maczaj każdą roladkę w czekoladzie i obtaczaj we wiórkach. Układaj na blaszce i odstaw na kilka minut do lodówki, aby czekolada stężała. I gotowe! Smacznego!