Domowe pieczywo jest o niebo lepsze od tego dostępnego w marketach. We własnej kuchni można przygotować również bułki do hamburgerów. Są one bardzo proste do zrobienia, a przygotowanie takich bułek trwa kilkanaście minut. Takie domowe bułki można uzupełnić różnymi dodatkami, np. tradycyjnym kotletem z wołowiny lub szarpanym kurczakiem.
Składniki:
360 g mąki pszennej
50 g masła (roztopić)
150 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
ziarenka sezamu do posypania
Najpierw rozpuść drożdże w mleku z cukrem. Mąkę, sól wsyp do miski, do tego dodaj jajko, masło i zaczyn drożdżowy. Przez około 10 minut wyrabiaj ciasto – aż będzie elastyczne. Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie jeszcze chwilę powyrabiaj ciasto, zwiń w rulon i podziel na 6 równych części. Uformuj bułki i połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw znowu do wyrośnięcia – na około pół godziny.
Zanim włożysz bułki do piekarnika, każda posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.