Domowe jabłka w postaci prażonej mogą być zarówno samodzielnym deserem, jak i pysznym dodatkiem do wypieków. Okazuje się, że ich przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba specjalnych zdolności. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Jabłka to popularne i bardzo lubiane owoce zasobne w witaminy i składniki mineralne. Zatem warto włączyć je do swojej diety. Są smaczne zarówno na surowo, jak i po poddaniu ich obróbce termicznej tzn. upieczeniu czy uprażeniu. Prażone owoce doskonale nadają się na przetwory na zimę.
Jabłka prażone do słoików – jak je zrobić? Praktyczne sposoby
Do przetworów należy wykorzystać jabłka twarde i kwaśne. Dobrze sprawdzą się odmiany, takie jak: delikates, szara reneta, ligol, szampion, antonówka, kortland i papierówka. Twarde owoce trzeba dłużej prażyć, koniecznie pod przykrywką. Wówczas zmiękną i będą mistrzowskim nadzieniem do szarlotki.
W trakcie gotowania można dodać do jabłek trochę soku z cytryny. Tym sposobem owoce nie ściemnieją i utrzymają optymalną kwasowość.
Przechowywanie jabłek prażonych
Zamknięte w słoikach uprażone owoce najlepiej w postawić w ciemnym i chłodnym miejscu. W odpowiednich warunkach domowe weki mogą przetrwać nawet parę miesięcy.