Jadalną częścią chrzanu jest nie tylko jego korzeń. Okazuje się, że jadalne są także liście, które zawierają mnóstwo minerałów i witamin. Mogą dodatnio wpływać na pracę ludzkiego organizmu. Sprawdź, jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jakie zalety może przynieść wprowadzenie do diety liści chrzanu. Ten skromny produkt ma sporo witamin z grupy B oraz działa bakteriobójczo. Ponadto poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i przyspiesza metabolizm.
Do czego wykorzystać liście chrzanu w kuchni? Sprawdzone sposoby
Liście chrzanowe doskonale sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju marynat – najlepiej będzie, jeśli połączymy je z ogórkami. Nadadzą one korzystnego aromatu warzywom oraz sprawią, że zachowają one jędrność.
Co więcej, liście chrzanu mogą się nam przydać podczas robienia domowego chleba. Wystarczy, że wyłożymy nimi blaszkę, w której będzie się piekło pieczywo. Dzięki temu chleb utrzyma właściwą wilgotność. Warto dodać, że liście chrzanu mogą także z sukcesem zastąpić nam kapustę w gołąbkach. Zanim zawiniemy w nie farsz, najpierw sparzmy liście gorącą wodą i usuńmy zgrubiałą łodygę.
Liście chrzanu – jak należy je przechowywać?
Jeśli chcemy, aby liście chrzanowe utrzymały swoją świeżość jak najdłużej, włóżmy je do hermetycznie zamykanego pojemnika. To sprawi, że szybko nie uschną. W takich warunkach mogą przetrwać nawet parę tygodni.