Sernik na zimno z truskawkami to idealny przepis na różne okazje, zwłaszcza na cieplejsze dni. Pyszne, puszyste i lekkie ciasto sprawi, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć!
Składniki:
1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
600 g truskawek
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
150 g śmietanki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
1 op. cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotowujemy według przepis na opakowaniu, minus 50 ml wody. Gotową przelewamy do miski i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie myjemy i dokładnie suszymy truskawki, po czym usuwamy szypułki. Na tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papier do pieczenia i na dole układamy biszkopty. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy.
Do dużej miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy łyżką. Do żelatyny dodajemy 1-2 łyżki sera i mieszamy trzepaczką. Potem dodajemy kolejne 2-3 łyżki i znowu mieszamy. Całość musi uzyskać jednolitą masę. 2/3 ilości truskawek dodajemy do masy, po czym wykładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.