Tatar to bezwarunkowy klasyk polskiej kuchni, który niejednokrotnie pojawia się na stołach w czasie różnych imprez lub uroczystości. Dodatki, których nie może przy nim zabraknąć to m.in. cebula, kiszone ogórki i żółtko. Część kucharzy na pewno wytypowałaby jeszcze inne składniki.
Kulinarni koneserzy najczęściej sięgają po tę mistrzowską przystawkę w czasie picia popularnego trunku – chodzi oczywiście o wódkę. Zatem, jak przygotować najlepszy befsztyk?
Tatar w elitarnym gronie
Befsztyk tatarski należy do grupy kulinarnych bestsellerów, i nie da przejść obok niego obojętnie. Bez trudu można natknąć się na osoby, które zjadłyby go z entuzjazmem. Wielu z nich kojarzy tatar jako ekskluzywny dodatek do wódki. Dziś wyświetlamy recepturę na tradycyjny tatar. Słynna przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem.
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
cebula
15 ml oliwy
2 g pieprzu
3 g soli
ogórki kiszone
oliwki
5 żółtek
30 ml zimnej wody
kapary
marynowane grzybki
szczypiorek
Przygotowanie:
Pokrój polędwicę w plastry, a potem dokładnie posiekaj ostrym nożem. Możesz ją także zmielić w specjalnej maszynce. Dodaj do mięsa żółtko, oliwę, dopraw też pieprzem i solą. Tatara wymieszaj i dolej odrobinę chłodnej wody, a resztę składników drobno posiekaj. Uformuj mięso, a na środku zostaw dołek na żółtko. Umieść na każdym tatarze żółtko, a dookoła niego rozłóż pokrojone dodatki. Nie ulega wątpliwości, że tatar w takiej odsłonie zdobędzie aprobatę wśród wszystkich domowników.