Podczas przyrządzania gołąbków czy innych potraw, większość z nas wycina głąb, a następnie wyrzuca go do kosza. Okazuje się, że tę z pozoru zbyteczną część kapusty można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Zresztą, sprawdź sam!
Gdy przygotowujemy potrawy z kapusty, zazwyczaj odrywamy liście, a głąb po prostu wyrzucamy. Jednak można go wykorzystać do zrobienia różnych dań, o których mogliście nie wiedzieć. Podpowiadamy, co warto przyrządzić z tej części kapusty.
Patent na wykorzystanie głąba z kapusty
Głąb jest bogactwem składników mineralnych i witamin, które dodatnio wpływają na pracę organizmu. Z tej przyczyny warto stworzyć z niego wiele przysmaków.
Dziś skupimy się na plackach z dodatkiem głąba. Są pyszne, ekspresowe w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
1 jajko
głąb kapusty
3 łyżki mąki
pół cebuli
olej do smażenia
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Głąb kapusty zetrzyj na tarce i przełóż go do dużej miski. Dodaj do niego mąkę, posiekaną cebulę, czarny pieprz, sól i jajko. Wszystko wymieszaj na gładką masę, a następnie wykładaj ją na rozgrzaną patelnię. Smaż placki z obydwu stron – powinny się one zarumienić już po około 2 minutach.
Sposób na wykrojenie głąba z kapusty
Najpierw kapustę starannie umyj, a potem zdejmij z niej liście. Do wycięcia głąba możesz użyć noża z ostrym czubkiem. W starszej kapuście głąb może mieć bardziej włóknistą zewnętrzną osłonę, która warto dodatkowo obrać.