Niektóre desery potrafią przywołać nam na myśl stare dobre czasy. Kiedyś prawdziwym bestsellerem były pyszne ciasteczka „baletki”. W okresie PRL-u budziły ogromny entuzjazm wśród wielu ludzi. Wciąż są dostępne w niektórych sklepach. Aby je znaleźć, trzeba się jednak nieźle naszukać. Lepiej zrobić je własnoręcznie, tym bardziej że przepis jest łatwy i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Baletki – smak dawnych lat
Dawniej, słodkie przysmaki, np. ciastka, uchodziły za coś ponadprzeciętnego. Wybór słodyczy był ograniczony i trzeba było zadowolić się tym, co akurat znajdowało się na sklepowej półce. Charakterystyczne ciasteczka złożone z dwóch posypanych makiem biszkoptów, wewnątrz których znajdowała się apetyczna marmolada, były prawdziwym frykasem i wiele osób zajadało się nimi bez opamiętania. Niezapomniane baletki mogą do nas powrócić. Aby cieszyć się ich fenomenalnym smakiem, wystarczy sięgnąć po dobrą, sprawdzoną recepturę. Znajduje się ona poniżej.
Składniki:
4 jajka
30 g suchego maku
80 g mąki pszennej
90 g cukru
odrobina soli
marmolada
Przygotowanie:
Do przepisu użyj jajek w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij sztywną pianę, a potem partiami dodawaj do nich cukier, ciągle mieszając. Do piany stopniowo dodawaj żółtka – powinieneś uzyskać zwartą masę. Przesiej do niej mąkę – rób to partiami, po czym całość ponownie wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe biszkopty wprost na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na końcu wierzch ciasteczek posyp makiem i włóż je na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po ostygnięciu gotowe biszkopty zlep ze sobą, przy użyciu marmolady.