Tatar jest ulubionym przysmakiem wielu sympatyków mięsa. Choć tradycyjną jego wersję zna chyba każdy, to poniższa propozycja może mocno zaskoczyć swoją niecodziennością!
Składniki:
250 g wołowiny (może być ligawa lub polędwica)
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
1 żółtko
2 kiszone ogórki
1 czerwona cebula
½ szklanki pieczarek
Sposób przygotowania:
Wołowinę na 15 minut wkładamy do zamrażarki. Potem ją dokładnie siekamy, przekładamy do miski, dolewamy olej oraz wodę. Solimy i pieprzymy. Formujemy jednolitą masę i układamy na talerzy. Jajko sparzamy wrzątkiem i dodajemy żółtko na środek tatara w zagłębienie. Boki tatara obkładamy drobno posiekanymi pieczarkami, ogórkiem i cebulą.