Ciasteczka owsiane z dodatkiem masła orzechowego są deserem, na który z pewnością skusiłby się każdy z nas. Poniższa wersja bez konieczności pieczenia tylko to potwierdza.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka
80 g suszonej żurawiny (ok. dwie garści)
1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
Sposób przygotowania:
Olej, ksylitol i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu. Potem dodajemy masło orzechowe i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy, a potem dodajemy płatki owsiane, orzechy, żurawinę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie zwarta i gęsta.
Blachę lub inny pojemnik wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu łyżki nakładamy ciasto i formujemy z nich małe ciasteczka. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.