Zrób schabowe w ten sposób, a nie pożałujesz i będziesz zaskoczony ich smakiem. Chrupiąca panierka jest dzięki temu niepowtarzalna. Sprawdź i przekonaj się!
Kotlety schabowe lub te z kurczaka to najczęściej podawane danie na obiad. Są błyskawiczne w wykonaniu, a w dodatku bardzo smaczne. Ale czasami zdarza się tak, że panierka odchodzi, jest miękka, a mięso w środku niezbyt soczyste. Jednak jest sposób, który sprawia, że wyjdzie perfekcyjny każdemu. Sprawdź i koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Zrób schabowe w ten sposób – ich smak będzie niepowtarzalny!
Większość osób przygotowuje schabowe według klasycznej receptury – w jajku i bułce tartej. Ale mało kto zna sposób, który sprawia, że są najbardziej chrupiące, idealnie doprawione i soczyste. Co trzeba zrobić? To proste!
1. Najpierw rozbij cztery kotlety na grubość 1 cm, a potem wbij do miski dwa jajka i dokładnie je roztrzep widelcem.
2. Do miski z jajkami dodaj pół łyżeczki przyprawy do kurczaka i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj też szczyptę soli i pieprzu, a potem całość wymieszaj.
3. Do jajek z przyprawami dodaj plastry mięsa i odstaw do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj panierkę: do miski dodaj pół szklanki bułki tartej i mąki oraz trochę sera startego na najdrobniejszych oczkach.
4. Wyjmij kotlety z lodówki, a następnie dokładnie obtaczaj je kolejno w panierce. Smaż na głębokim tłuszczu przez kilka minut i gotowe!
Podawaj kotlety z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego!