YouTube | Dieta & Przepisy

Okres na fasolkę szparagową jest długo wyczekiwanym momentem przez wiele osób. Poniższy przepis na fasolkę zapiekaną pod serową pierzynką sprawi, że jeszcze więcej osób będzie czekało na jej dostępność!

Składniki:

500 g fasolki szparagowej
200 g grzybów
100 g żółtego sera
2 plastry wędzonego boczku
250 ml śmietany 18%
250 ml bulionu
3 ząbki czosnku
cebula
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Odcinamy końcówki od fasolek, myjemy je i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy przez 5 minut, po czym ją odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Grzyby i cebulę drobno kroimy, podobnie z czosnkiem. Boczek podgrzewamy na suchej patelni i kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę. Po kilku minutach dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy.

Całość smażymy przez 3 minuty, dodajemy czosnek, a po chwili bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 8 minut. Potem dodajemy śmietankę, a następnie fasolkę. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, prószymy serem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria