Ciasto z brzoskwiniami znakomicie pasuje do kawy! Jeśli marzy Ci się wypiek drożdżowy z owocami i apetyczną kruszonką, trafiłeś idealnie. Prezentujemy obłędną recepturę na ciasto z brzoskwiniami pod kruszonką. W tym przepisie użyjemy owoców z puszki, ale równie dobrze możesz zastąpić je świeżymi.
Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką – przepis
Składniki:
puszka brzoskwiń
2 jajka
szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1,5 szklanki cukru
200 g masła
3 szklanki mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie świeżych drożdży
Przygotowanie:
Ciasto z brzoskwiniami najlepiej smakuje z kruszonką, ale nie trzeba jej koniecznie robić. Wypiek bez niej też będzie pyszny. Gdy jednak postanowisz ją przyrządzić, to od niej zacznij przygotowania.
Połącz szklankę mąki pszennej z 3/4 szklanki cukru, połową cukru waniliowego i 50 g masła. Ze składników zagnieć ciasto i włóż je do zamrażarki. Podczas gdy kruszonka będzie się chłodzić, zrób ciasto drożdżowe.
Połącz drożdże z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Wlej kilka łyżek ciepłego mleka i odstaw rozczyn na ok. 10-15 min, aby zwiększył objętość. Rozpuść masło i odstaw je do wystudzenia. Do przesianej mąki dodaj resztę cukru oraz cukier wanilinowy. Potem dodaj rozczyn i jajka. Po wymieszaniu wszystkich składników za pomocą drewnianej łyżki zacznij wyrabiać masę. Powoli dodawaj płynne masło, a później odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
Gdy ten czas dobiegnie końca przygotuj brzoskwinie – odsącz je z syropu i drobno pokrój. Przełóż deser do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej łyżką masła. Ciasto rozłóż na całą blaszkę i umieść w nim owoce – ułóż je dość gęsto. Wyjmij z zamrażalnika kruszonkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach wprost na placek. Włóż go do piekarnika na 45 minut. Temperatura pieczenia wynosi 200°C.