Niektórzy pamiętają kotlety ziemniaczane ze szkoły, gdzie serwowano je na stołówkach. Karol Okrasa ma swój wyjątkowy patent na tę potrawę, bowiem do farszu dodaje oryginalne składniki w postaci pieczarek i suszonych pomidorów, które świetnie łączą się z resztą produktów.
Kotlety ziemniaczane przeważnie mają formę zwyczajnych „mielonych” – Karol Okrasa woli nadziewać masę ziemniaczaną apetycznymi dodatkami. Danie z poniższego przepisu zawiera nie tylko suszone pomidory i pieczarki, lecz także cebulę, twaróg i zioła. Takie połączenie jest gwarancją wspaniałego smaku i aromatu.
Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy – przepis
Składniki:
Farsz:
2 cebule
250 g pieczarek
150 g twarogu
150 g suszonych pomidorów
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
suszony majeranek
Ciasto:
1 jajko
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Obierz, umyj i ugotuj kartofle do pełnej miękkości, a potem przepuść je przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, pieprz, sól i obie mąki, po czym wyrób ciasto. Obierz i posiekaj cebulę, natomiast pieczarki opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Podsmaż na patelni cebulę, a gdy się zeszkli, dorzuć pieczarki i smaż wszystko, aż cała woda odparuje. Do wystudzonego nadzienia dodaj biały ser, pokrojone pomidory, sól, majeranek, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Z ciasta uformuj gruby wałek, który potem pokrój na porcje. Każdy lekko spłaszcz, nafaszeruj i zalep – smaż z każdej strony do zarumienienia. Smacznego.