Kotlety ziemniaczane ze smaczną niespodzianką od Karola Okrasy
Niektórzy pamiętają kotlety ziemniaczane ze szkoły, gdzie serwowano je na stołówkach. Karol Okrasa ma swój wyjątkowy patent na tę potrawę, bowiem do farszu dodaje oryginalne składniki w postaci pieczarek i suszonych pomidorów, które świetnie łączą się z resztą produktów.
REKLAMA
Kotlety ziemniaczane przeważnie mają formę zwyczajnych „mielonych” – Karol Okrasa woli nadziewać masę ziemniaczaną apetycznymi dodatkami. Danie z poniższego przepisu zawiera nie tylko suszone pomidory i pieczarki, lecz także cebulę, twaróg i zioła. Takie połączenie jest gwarancją wspaniałego smaku i aromatu.
Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy – przepis
Składniki:
Farsz:
2 cebule
250 g pieczarek
150 g twarogu
150 g suszonych pomidorów
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
suszony majeranek
Ciasto:
1 jajko
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Obierz, umyj i ugotuj kartofle do pełnej miękkości, a potem przepuść je przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, pieprz, sól i obie mąki, po czym wyrób ciasto. Obierz i posiekaj cebulę, natomiast pieczarki opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Podsmaż na patelni cebulę, a gdy się zeszkli, dorzuć pieczarki i smaż wszystko, aż cała woda odparuje. Do wystudzonego nadzienia dodaj biały ser, pokrojone pomidory, sól, majeranek, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Z ciasta uformuj gruby wałek, który potem pokrój na porcje. Każdy lekko spłaszcz, nafaszeruj i zalep – smaż z każdej strony do zarumienienia. Smacznego.
REKLAMA