Kto powiedział, że kotlety powinny być przygotowywane wyłącznie z mięsa? W tej roli świetnie sprawdzają się również kanie. Mało tego, sezon na te smaczne grzyby trwa przez niemal całą jesień, a więc przez dłuższy czas nie musimy martwić się, że zabraknie ich do robienia kotletów.
Kotlety z kani to dobra alternatywa dla wegetarian, którzy nie jedzą mięsa, a chcieliby spróbować czegoś w panierce. Warto dodać, że poniższy przepis na nietypowe kotlety jest łatwy i szybki.
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak grzybów, warto dodać do nich rozmaite przyprawy. Idealnie sprawdzi się np. sproszkowana wędzona papryka lub majeranek.
Przepis na kotlety z kani
Składniki:
2 jajka
4 kanie
bułka tarta
olej
1 szklanka mleka
przyprawy
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oczyszczenia kani z ziemi oraz runa leśnego, opłukania ich i odcięcia ogonków. Osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego i moczymy kapelusze w mleku przez godzinę. W misce energicznie mieszamy jajko, doprawiamy pieprzem, solą i ulubionymi przyprawami. Kapelusze grzybów najpierw zanurzamy w jajku, a potem w bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy kanie. Gdy ich panierka zrobi się złota i chrupiąca, wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego.