Możemy kupić najdroższy i najlepszy makaron ze sklepu, ale i tak ten przygotowany samodzielnie będzie najsmaczniejszy. Sprawdź jak zrobić prawdziwym domowy makaron i podaj do z ulubionym sosem lub zupą.
Dawniej przyrządzanie domowego makaronu było niemal codziennością. Wybór makaronu w sklepach nie był tak ogromny, dlatego nie pozostawało nic innego, jak zrobić kluski samemu. Gdy tylko w sprzedaży pojawił się makaron o różnych kształtach (np. świderki, kokardki) i barwach, polubiliśmy wygodę. Jeśli jednak chcesz przypomnieć sobie, jak smakuje taki swojski makaron, zrób go samodzielnie w domu.
Przepis na domowy makaron
Składniki:
4 żółtka
400 g mąki pszennej
4 jajka
sól
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy z niej stożek. W środku robimy wgłębienie, dolewamy olej i dodajemy 2 łyżeczki soli. Żółtka łączymy z jajkami, dodajemy do mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Później przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 4 części – każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, podsypujemy go mąką.
Placki wykładamy na ściereczki i pozwalamy im przeschnąć. Następnie przystępujemy do krojenia makaronu. Możemy wybrać taki kształt, jaki chcemy. Jeżeli wybraliśmy krajankę, pokrójmy ciasto na cienkie paski. Natomiast jeśli chcemy uzyskać wstążki, każdy placek ciasta kroimy na połowę, rolujemy, a potem siekamy w paski: szersze lub cieńsze. Pokrojone kawałeczki ciasta rozsypujemy na stolnicy, aby się nie posklejały. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody, wsypujemy do niej sól i wrzucamy makaron. Gotujemy go do momentu, aż znajdzie się na powierzchni. Wylewamy na durszlak i przelewamy chłodną wodą. Podajemy do sosu, zupy pomidorowej czy rosołu.