Karol Okrasa zupa pomidorowa
fot. Facebook / karolinajozwiakphoto / Pixabay

Zupa pomidorowa to przysmak, który cieszy się ogromną renomą wśród wielbicieli kulinariów. Karol Okrasa zdradził swoją recepturę na ten wyborny specjał. Mało kto wpadłby na pomysł, aby dodać do pomidorowej miód. Odrobina słodkiego nektaru w zupie robi niesamowity efekt.

Nie da się ukryć, że każda gospodyni ma swój sekretny przepis na tę pyszną potrawę. Karol Okrasa postawił na wyjątkowe dodatki, dzięki którym zupa nabierze głębszego smaku i na długo pozostanie w pamięci.

Zupa pomidorowa według poniższego przepisu ma niepowtarzalny smak. Zawdzięcza go skromnym dodatkom, a jednym z nich jest miód, który nadaje potrawie lekkiej słodyczy i wyrazistego charakteru. Ale to nie jedyna niespodzianka na liście składników.

Składniki:
2 l bulionu
1 kg pomidorów malinowych
cebula
15 g miodu
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
sok z połowy cytryny
pieprz czarny
45 ml oliwy
sól

Przygotowanie:
Pokrój pomidory na ćwiartki, czosnek i marchewkę w plasterki, a resztę warzyw drobno posiekaj. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Polej je mieszanką miodu i oliwy. Potem piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez pół godziny.

Umieść upieczone jarzyny w większym garnku, zalej je bulionem i wszystko zmiksuj – powinna powstać jednolita zupa o gładkiej konsystencji. Jeżeli jest zbyt gęsta, dolej trochę wywaru. Zupę zagotuj. Dopraw ją pieprzem, sokiem z cytryny, bazylią i solą. Podawaj z domowym makaronem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna