Pieczarki są jednym z chętniej dodawanych produktów spożywczych do wielu potraw. Najczęściej są one poddawane niezbędnej obróbce termicznej, choć niektórzy degustują je bez wcześniejszego przetworzenia. Czy tak można?
Pieczarki są z pewnością najpopularniejszymi grzybami, jakie wykorzystujemy w kuchni. Są składnikiem wielu zup, sosów, ale także zapiekanek czy tostów. Potraw, które można ugotować na ich bazie jest co nie miara.
Niektórzy twierdzą, że pieczarki nie dostarczają naszemu organizmowi zbyt wielu składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – znajduje się w nich potas, miedź, selen, jod, błonnik czy różne witaminy.
Jeśli zdarza się nam podjadać kawałki pieczarek podczas ich gotowania, nie powinniśmy się tym przejmować. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do tego, aby spożywać te grzyby bez obróbki termicznej.
Warto jednak mieć na uwadze ilość spożywanych na surowo pieczarek. Z uwagi na to, że znajduje się w nich dużo błonnika, nadmierne spożycie może doprowadzić do podrażnienia ściany żołądka i stanów zapalnych.