Idealne kotlety schabowe powinny być soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie właśnie kotlety większość z nas kojarzy z obiadem u mamy, a przecież nie ma jak u mamy! Jak usmażyć zatem perfekcyjnego schabowego? Zachęcamy was do skorzystania z receptury Magdy Gessler.
Kotlety schabowe z przepisu znanej restauratorki to niebo w gębie. Sekret ich smaku tkwi w nietypowej marynacie, którą przyrządza się z mleka, cebuli i przypraw. Co ważne, schabowe nie powinny być smażone na oleju, tylko na smalcu.
Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler
Składniki:
2 jajka
500 g schabu bez kości
2 łyżki mąki
szklanka mleka
cebula
pieprz i sól
5 łyżek bułki tartej
smalec
Sposób przygotowania:
Pokrój schab w grube plastry, a potem każdy z nich rozbij energicznie tłuczkiem. Tak przygotowane kawałki mięsa przełóż do miski, a następnie zrób marynatę.
Do miski z mięsem wlej mleko, wrzuć cebulę pokrojoną w plasterki, dodaj pieprz i sól. Kotlety zamarynowane w ten sposób najlepiej odstaw na całą noc. Minimalny czas marynowania to dwie godziny. Kolejnego dnia osusz je papierowym ręcznikiem i zabierz się za przygotowanie standardowej panierki.
Potrzebujesz więc trzech talerzy, na pierwszy wsyp trochę mąki pszennej, na kolejny bułkę tartą, a rozbełtane jajko wylej na ostatni talerz. Obtaczaj kawałki mięsa w mące, w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż schabowe z obydwu stron – po 2,5 minuty z każdej, a następnie zmniejsz płomień i smaż jeszcze kilka minut. Potrawa jest gotowa. Z czym ją podać? Najlepszym dodatkiem będą ziemniaki i dowolna surówka np. mizeria. Smacznego!